Néprajzi tárlatunkkal egy időben nyílt meg „A mezőhegyesi úttörőcsapatok története” című helytörténeti kiállításunk, mely az országban szinte egyedülállóan gazdag. Az úttörőkiállítás Balanyi Miklós nyugalmazott tanár közel negyven éves gyűjtőmunkáját dicséri, aki a kiállítás rendezésében is részt vett. Egykori tanárom, aki a múzeum létrehozásában élévülhetetlen érdemeket szerzett, 2005-ben hunyt el. Személyes tárgyaiból, fotókból életútját bemutató kis tárlatot fogunk rendezni. A kiállítás szocialista gyermekjátékok egész sorát felvonultatja a matrjoskától társasjátékokon át a Videoton Tv-játékig; más technikai vonatkozású tárgyak is szerepelnek, például a Néprádió, ’50-es évekbeli iskolarádió, a Pajtás és Szmena fényképezőgépek, a 73-as majori 4497. számú Ady Endre Úttörőcsapat trombitája és számos érdekesség, a szocialista ipar hétköznapi termékei. Az úttörőmozgalom szinte teljes sajtója az érdeklődők rendelkezésére áll – ma is népszerűek a Pajtás újság Hahota és Kockás című kiadványai. A gyűjteményben a Tábortűz, az Úttörővezető és több újság teljes évfolyamai, sok kötet kommunista irodalom fellelhető. A fiatalabb felnőtt korosztály minden alkalommal nagy érdeklődéssel és élvezettel keresgéli egykori őrsi, raj- és csapatnaplóját, zászlóját, a fotókon igyekszik felfedezni gyermekkori önmagát. A kiállítás anyaga óriási, sajnos nagy része a raktárban kapott helyet – ez az anyag a látogatók kérésére ugyancsak hozzáférhető, kizárólag helyben olvasható. A jövő évben még egy ilyen kis teremmel bővítjük ennek a kiállításnak a kiállítóterét.

Balanyi Miklós a kiállítás rendezése közben
A kiállító terem belső képe: az ajtó fölött Rákosi-címeres hálazászló 1951-ból (a hátteret képező négy zászló a korban előtérbe helyezett történelmi eseményekre utal: 1514: a Dózsa vezette parasztfelkelés, 1848: a márciusi forradalom, 1919: a Tanácsköztársaság; II. Rákóczi Ferenc „selyemzászlóján” azonban Isten pártfogását nem kérik („Cum Deo”), csak a „pro patriae et libertate” felirat szerepel rajta. Fent, jobbra sporteredmények, kupák, medálok, művészeti plakettek, az Ady csapat trombitája, fényképezőgépek, takarékbetétkönyv, Hahota, Gabi fogkrém, Néprádió, a központi 3281. számú Petőfi Sándor Úttörőcsapat zászlórúdja a szalagokkal, őrsi zászlók, kulacsok, alumínium uzsonnás doboz, az „Expedíció a Jövőbe” mozgalom emblémája, plakátok, kis dob, a Petőfi csapat gyönyörű, pasztellel díszített mecseki tábornaplója 1961-ből, újságok, kommunista irodalom, csapattörténeti források (őrsi, csapat- és rajnaplók).
Lent a Petőfi csapat csapatzászlója 1951-ből (jól látható, hogy a „Rákosival előre!” feliratból Rákosi Mátyás nevét ’56 után lebontották róla).
Lent, jobbra: a tározókban a próbarendszer jelzései, dokumentumai, igazolványok, jelvénygyűjtemény, rangjelzések, a ruházat minden eleme, emlékplakettek, középen az 1971-ben a Pajtás újság megjelenésének 25. jubileumára készített album, mellyel az Ady csapat országos második helyezést ért el. A háttérben zászlók, mozgalmi jelképek, úttörősajtó, több száz fotó, oklevelek, emléklapok, nyakkendők, plakátgyűjtemény, gyermekjátékok, társasjátékok.