Az épület boltozott, történelmi hangulatú földszinti nagyterme Mezőhegyes régészeti kiállításának ad otthont. Az őskortól a török-korig a kiállítás anyagát főleg régészeti terepbejárás során gyűjtötték a Szegedi Tudományegyetem régészet szakos hallgatói, Tarkó Gábor vezetésével, Dr Szatmári Imre régész, főmuzeológus, megyei múzeumigazgató felügyelete mellett. A tározók az újkőkor, a rézkor és a bronzkor, a római kor, a népvándorláskor, valamint a honfoglaláskortól a török-korig terjedő időszakok gazdag tárgyi hagyatékát mutatják be. Kiemelkedik a Peregi Udvar területén fekvő, hatalmas avar temető leletanyaga – Tarkó Gábor és csapata több ezer cserépedény  töredéket, emberi és lócsontokat gyűjtött  itt 2002 őszén. Ugyanakkor számos szomszédos vagy kistérségi település területéről származó híres lelet is kiállításra került, mint például Battonya világhírű újkőkori lelőhelye, Battonya-Gödrösök leletanyaga. A tárgyak megőrzéséért és felajánlásáért köszönet illeti meg Csathó Andrást, a battonyai Molnár-C. Pál Képtár és helytörténeti gyűjtemény vezetőjét. (A régészeti gyűjtemény katalógusa elkészült, hamarosan közzé tesszük honlapunkon.)


Évről évre ideiglenes kiállításokat is bemutatunk a nagyközönségnek, elsősorban magángyűjtők segítségével. Például a nagyteremben kapott helyet 2003-ban a rádiózás technikatörténeti kiállítása, mely az 1910-es és az 1960-as évek közti időszakból ötven rádiót, a rádiótechnika történetét, szakkönyveket, reklámokat mutatott be. 2004-ben ugyanitt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc korából származó fegyvergyűjteményt tekinthettek meg látogatóink. Mindkét gyűjtemény Tarkó Mihály villamosmérnök, a Cukorgyár villamos művezetőjének (a Mezőhegyesi Ménesbirtok Rt. Vetőmagüzemének nyugalmazott műszaki ágazatvezetőjének) tulajdona. Ezúton is köszönjük neki, hogy számos értékes darabbal és anyagi támogatással járult hozzá szinte valamennyi kiállításunkhoz.


A régészeti gyűjtemény negyedik tározója: avar-kori, honfoglalás-kori és középkori leletek

Jobbra restaurált újkőkori cserépedény


Az intézmény technikai felszereltsége négy teremben és a folyosón is lehetővé teszi magnókazetták, CD-lemezek lejátszását, kiállításainkat zene teszi hangulatosabbá. Külföldi csoportoknak idegen nyelvű (angol, olasz) tárlatvezető audió felvételeket készítünk. Két termünkben is – igény szerint – projektoros vetítéssel várjuk a látogató csoportokat.


A múzeum nagytermének belső képe, jobbra a rádiózás történetét bemutató időszakos kiállításunk egyik vitrinje

Lent török-kori bronztányér a lezárt mezőhegyesi homokbányából